Norske seiere

Norge har vært på med i Eurovision Song Contest i mange tiår. Likevel har vi bare vunnet tre ganger.

Det er kanskje ikke mulig å forvente at et lite land som Norge skal vinne så ofte i en stor konkurranse som ESC. Det gjelder å glede seg over de seierene vi har.

De magre årene

I starten var Norge gjennom mange magre år i ESC. Landet ble egentlig mest kjent for å oppnå null poeng i den internasjonale finalen. Ellers var det ikke særlig mange høydepunkter, og det gikk veldig lang tid før noen nordmenn var i nærheten av seier. Mange hadde nok sluttet å tro på mulighetene for dette når et norsk band overrasket med seier for første gang.

Første seier i ESC

Det var nemlig ikke før i 1985 at Norge innkasserte sin første seier i konkurransen. Da stod bandet Bobbysocks på scenen med låten «La det swinge». Det norskspråklige bidraget slo umiddelbart an, og gikk til topps i Eurovision. Bobbysocks bestod av artistene Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen. De ble umiddelbart store stjerner i Norge etter seieren. Det var kanskje ikke så rart i et land som var så sulteforet på suksess. Det var Rolf Løvland som komponerte «La det swinge». Dette skulle ikke bli siste gang han gjorde det stort i ESC.

Tilbake på topp

Ti år senere skulle Norge igjen komme øverst på pallen i Eurovision Song Contest. Det var også denne gangen med en låt komponert av Rolf Løvland. Det var gruppen Secret Garden som vant med sangen «Nocturne». Låten var i stor grad basert på instrumentalpartier spilt på fiolin. Teksten bestod bare av 24 ord. Dette var en unik låt i ESC-sammenheng, og dette var nok mye av grunnen til at den vant konkurransen. Rolf Løvland leverte nok en gang noe nytt og spennende til et europeisk publikum.

Eventyret i Russland

I 2009 var det igjen klart for norsk seier i ESC. Da var det Alexander Rybak som gikk til topps under finalen i Moskva. Låten «Fairytale» ble en umiddelbar hit, og Rybak fremførte sangen sammen med norske folkedansere på scenen. Seieren endte med å bli en utklassing av konkurrentene. Det ble ny rekord i ESC med hele 387 poeng til det norske bidraget. En mer overlegen seier hadde man aldri sett tidligere. Rybak fikk umiddelbart mye oppmerksomhet i både Norge og utlandet. Han ble spesielt kjent i Russland, og han har selv røtter fra dette landet.

Det har ikke blitt så mange seiere til Norge gjennom tidene. Likevel har det virkelig smakt godt når vi har vunnet konkurransen. Etter å ha vært sulteforet på suksess i så mange år så hadde seieren til Bobbysocks i 1985 mye å si. Hver gang Norge har vunnet så har det engasjert utrolig mange mennesker over hele landet. Det er bare å krysse fingrene for at vi kan få oppleve noe så fantastisk igjen om ikke så altfor lenge. Nå er det tross alt noen år siden Aleksander Rybak vant i 2009. Det er lov å håpe på at 2017 skal bli et norsk år i ESC.


Privacy Policy