MGP

Melodi Grand Prix er den norske kvalifiseringen til European Song Contest. Denne konkurransen arrangeres hvert år.

Det er NRK som står bak Melodi Grand Prix. De har laget programmet siden starten i 1960.

Kvalifisering til ESC

Melodi Grand Prix er norske artister sin mulighet til å kvalifisere seg til ESC. I mange år var det bare en finale der vinneren ble sendt videre. Noen år har NRK også benyttet seg av delfinaler for å utvide MGP. Interessen for programmet har alltid vært stor i hele landet. Dette på tross av at programmet er blitt sendt i over 50 år.

Mange kjente artister

MGP har alltid tiltrukket seg store norske artister. Derfor har det alltid vært hard konkurranse om å gå videre til ESC. Melodi Grand Prix har for mange vært et springbrett til en videre karriere innenfor norsk musikkliv. Det mangler ikke på kjente navn om man ser nærmere på hvem som har deltatt. Noen eksempler på deltakere er blant annet Jahn Teigen, Tone Damli Aaberge, Tor Endresen, Hanne Krogh, Elisabeth Andreassen og Olav Stedje. I mange tilfeller så har Melodi Grand Prix hatt mye å si for artistene sin suksess i ettertid.

Kontroversielt program

MGP har gjennom årene vært gjenstand for mye kritikk fra ulike hold. Dette startet først på 60-tallet. I starten var det i hovedsak den musikalske kvaliteten som ble diskutert. Det var mange som mente at feil låter ble valgt ut, og at man ikke hadde noen musikkfaglig vurdering av bidragene. På denne tiden var det en jury som valgte ut bidraget. Det ble da stilt spørsmål rundt kompetansen til de som satt i juryen. I senere år har Melodi Grand Prix også vært nødt til å tåle kritikk fordi man er negative til musikken som presenteres. Likevel har programmet fortsatt med å være populært i brede lag av befolkingen.

Mange hits

Låter fra Melodi Grand Prix har i mange tilfeller blitt store hits i Norge. Her kan man nevne «Mil etter mil» av Jahn Teigen som en av de største. Andre artister som har kommet på hitlistene med sanger fra MGP er blant annet Alexander Rybak, Wig Wam, Maria Haukaas Storeng og Bobbysocks. Dette viser at Melodi Grand Prix kan være en god arena for musikere som har lyst å nå ut til et større publikum. I mange tilfeller så opplever de allerede kommersiell suksess rett etter at de har deltatt i konkurransen.

MGP Junior

I 2002 lanserte NRK en egen barneutgave av Melodi Grand Prix. Dette programmet var basert på et tilsvarende konsept i Danmark. Barn mellom 8 og 15 år kan delta i konkurransen. Dette TV-programmet er etterhvert blitt svært populært i Norge. MGP Junior har også fungert som en kvalifisering til den nordiske finalen.

Melodi Grand Prix er et norsk TV-program med stolte tradisjoner. Populariteten til programmet er imponerende med tanke på at det er blitt sendt siden 1960. De fleste har et forhold til MGP på et eller annet nivå. Programmet har en særstilling innenfor norsk fjernsynshistorie. Det virker som Melodi Grand Prix blir mer populært for hvert eneste år.


Privacy Policy