ESC

ESC er forkortelsen for European Song Contest. Dette er en internasjonal konkurranse der musikalske bidrag fra hele Europa kjemper om seieren.

European Song Contest har lange tradisjoner, og er en populær TV-begivenhet i hele Europa. I Norge er det også veldig stor interesse rundt programmet.

Samarbeid innen kringkasting

ESC er et samarbeid mellom medlemslandene i EBU. Dette er en europeisk kringkastingsunion der blant annet NRK er med. Før ESC velger medlemslandene selv sine bidrag til den internasjonale konkurransen. I finalen stemmer landene på andre lands bidrag, og det blir en hard konkurranse om seieren. Ut i fra stemmene blir det avgjort hvem som blir kåret til vinner av den internasjonale finalen.

Historie

European Song Contest ble for første gang arrangert i 1956. Det var bare 7 land som deltok i den første finalen. Konkurransen utvidet seg raskt med flere land. Norge ble med i 1960, og har stort sett deltatt i alle år etter dette. Det var bare i 1970 og 2002 at Norge ikke var med. Norsk deltakelse har følt til seier tre ganger. Dette skjedde i 1985, 1995 og 2009. Det er alltid NRK som arrangerer Melodi Grand Prix i Norge, og velger ut det norske bidraget til ESC.

Populært i hele verden

European Song Contest er en av de TV-konseptene i verden som har levd lengst. Hvert år ser over 100 millioner mennesker på TV-sendingen fra ESC. Programmet blir sendt på TV i store deler av verden. Man kan også få med seg alle begivenhetene direkte på internett. European Song Contest har bare blitt mer og mer populært med årene.

Eurovision for barn

Junior Eurovision Song Contest er blitt arrangert hvert år siden 2000. Den første finalen ble arrangert i Danmark. For å delta i konkurransen må man være mellom 8 og 16 år gammel. Sangene som fremføres må være på mellom 2 min og 30 sekunder, og 2 min og 45 sekunder. Etter noen år valgte de nordiske landene å trekke seg ut etter uenigheter rundt behandlingen av artistene. Disse landene har etterpå arrangert sin egen nordiske finale. I Norge kvalifiserer man seg til denne gjennom MGP Junior. Dette er etterhvert blitt et veletablert konsept i Norge, og en fin utvidelse av MGP. Programmet sendes på NRK, og er svært populært både blant barn og voksne.

En egen sjanger

På mange måter er ESC blitt en egen sjanger både stilmessig og musikalsk. Programmet er blitt berømt for elleville show med vakker pop-musikk. Det er gjerne spektakulære dansenummer på scenen, og mange av deltakerne kler seg fargerikt. På mange måter er ESC en smeltediger for stil og musikk fra hele Europa. Denne blandingen av alt skaper i seg selv god underholdning for alle de som ser på programmet. Samtidig har det vært mange unike artister i ESC som skiller seg ut fra det som er vanlig.

European Song Contest er et av de mest berømte TV-konseptene i verden. Det er en utrolig konkurranse der mange dyktige artister sloss om seieren. Programmet har lange tradisjoner, og har gjennom alle tider vært populært i Norge.


Privacy Policy