Sjangeren

frank-sinatra-1281484_640Mange har kritisert Eurovision Song Contest gjennom årenes løp. De har kastet ut en mengde påstander om hva MGP og ESC egentlig er. Kritikerne hevder blant annet at musikken er lik fra år til år.

Det er liten tvil om at Eurovision på mange måter er blitt en egen sjanger. Det er likevel stor variasjon når det kommer til de musikalske bidragene.

Stereotypene stemmer ikke alltid

Det er lett å komme med uttalelser om Melodi Grand Prix uten å vite hva man snakker om. Det er selvsagt riktig at det har utviklet seg en viss stil som er typisk for konkurransen. Her snakker vi både om det visuelle og musikken. Det er ikke uvanlig å se fargesprakende og kreative kostymer på scenen. Samtidig er det gjerne den lette pop-musikken som dominerer. Likevel er det mange eksempler på det motsatte. I MGP og ESC har man sett bidrag fra alle typer musikalske sjangere. Det er ikke uvanlig at det er de som stikker seg ut fra mengden som ender opp med seieren. Da blir det for enkelt å hevde at stereotypene representerer alle de som er med på arrangementet.

Folkelig musikk

Det mest fantastiske med den typisk MGP-sjangeren er at musikken blir elsket av massene. Dette er folkelig musikk som slår an i de brede samfunnslag. Uansett hvor man kommer fra i Europa så har man et forhold til ESC. Mange vil hevde at de hater denne sjangeren, men ikke alle vil snakke sant. Det er vanskelig å ikke la seg rive med av de lette pop-låtene som dominerer konkurransen. Dette er fengende musikk som man anten vil like offentlig eller i hemmelighet. Når man først blir bitt av basillen så får man gjerne et livslangt forhold til typisk ESC-musikk.

Høyere status

Samtidig som det historisk sett har vært en del artister som har kritisert MGP, så ser man en annen trend i dag. Det blir stadig mer populært å være med i MGP. Det er tydelig at konkurransen har fått høyere status i musikkmiljøet enn tidligere. I dag ønsker mange norske artister å lage typiske ESC-låter, og delta i konkurransen. De klarer heldigvis ikke lenger å legge skjul på sin begeistring for denne flotte sjangeren.

En sjanger i utvikling

Sjangeren utvikler seg stadig, og endrer seg gradvis fra år til år. Om man ser på gamle opptak fra ESC, så blir det fort tydelig at ikke alt er som før. De fargerike klærne er fortsatt med, men musikken har endret seg på samme måte som i andre sjangere. Her har det vært en svært positiv utvikling, og mangfoldet har blitt større etterhvert.

MGP-sjangeren vil alltid være et tema som blir heftig diskutert i hele landet. Noen hevder at alle låtene er like, mens andre ser variasjonen i bidragene. Stereotypene stemmer til en viss grad, men på langt nær alltid. Det er likevel ikke noe i veien for å innrømme at man liker enkel pop-musikk med mye energi. Slik musikk er det ingen mangel på i MGP og ESC.


Privacy Policy