Nerdefakta

Det er mye spennende som de færreste vet om Eurovision Song Contest. Vi som jobber i eurovisionnorway.no er ekte nerder som vet mye om detaljene.

Derfor har vi hentet frem noen ekte nerdefakta til nysgjerrige lesere. Det er nok mange som vil bli overrasket når de får vite mer om ESC-historien.

Norge er dårligst

For nordmenn er det ikke alt det går an å glede seg over. Norge har nemlig fått null poeng i Eurovision fire ganger. I tillegg har norske bidrag kommet på sisteplass hele 11 ganger. Dette er klart mest av alle land som har vært med i ESC. Nordmenn har med andre ord ikke grunn til å være altfor stolte av vår innsats i konkurransen.

Stor variasjon i antall deltakere

I dag er det mange land som deltar i Eurovision Song Contest. Det har det ikke alltid vært. I den første finalen var det faktisk bare 7 nasjoner som deltok. Rekorden for høyest antall deltakerland ble satt i 2010 med 43 nasjoner. Tallet har imidlertid gått litt ned etter dette. Det har stort sett vært slik at stadig flere land har ønsket å delta. Et eksempel på det motsatte er Italia sin boikott av ESC i 1981. De mente nemlig at konkurransen ikke var moderne nok. Derfor valgte de å trekke seg fra hele konseptet. Det tok imidlertid ikke lang tid før kranglete italienere hadde ombestemt seg.

Ikke bare for ungdommen

De typiske deltakerne i Eurovision er gjerne i 20- eller 30-årene. Det er likevel mange eksempler på at aldersspennet kan være stort i konkurransen. De danske vinnerne i Olsen Brothers var ikke akkurat i sin beste ungdom da de vant ESC. Den eldste som har vært med i finalen var faktisk 95 år gammel når han deltok. Dette skjedde i 2013 da Emil Ramsauer deltok for Sveits. Den yngste deltakeren gjennom tidene var Sandra Kim på 13 år. Hun representerte Belgia, og vant like godt hele konkurransen.

Irene er best

Norge er kjent for sin elendige statistikk i Eurovision Song Contest. Et eksempel på det motsatte er Irland som har vunnet flest ganger. Irene har nemlig stukket av med seieren hele 7 ganger. Til sammenligning har storebror Storbritannia bare vunnet 5 ganger. Dette er nok en statistikk som irene elsker å minne sitt brødrefolk om. Det er tross alt en viss intern konkurranse mellom storebror og lillebror.

Hva er ikke lov?

De som har fulgt med på ESC vil nok bli overrasket over at ikke alt er lov i konkurransen. Det kan nok virke slik når man ser alle de oppsiktsvekkende bidragene. Likevel er det faktisk enkelte ting som ikke er lov i konkurransen. Man kan ikke delta med bidrag som bare er instrumentale. I tillegg er det ikke lov å bruke levende dyr som en del av sceneshowet.

Det er mye mange ikke vet om Eurovision Song Contest. Vi vil med jevne mellomrom legge ut enda flere godbiter fra historien. Her vil det bli servert spennende fakta som man ikke bør gå glipp av.


Privacy Policy