Kuriøse bidrag

Helt fra starten har ESC gitt oss overraskelser, og opptredener som har skilt seg ut fra normalen. Selv de som ikke liker programmet vil være enig i at noen av sangene har vært helt spesielle.

Siden mange har en tydelig oppfatning om hva Eurovision Song Contest skal være, så er det kanskje ikke så rart at de kuriøse bidragene får stor oppmerksomhet. Det finnes mange eksempler på slike høydepunkt gjennom årene.

Finsk hard rock

Det kanskje mest kjente eksempelet er det finske bandet Lordi. De vant ESC i 2006 med en opptreden som skapte store overskrifter. Bandmedlemmene er nemlig utkledd som monstere, og dette i seg selv var nok til å bli lagt merke til. Hard rock er heller ikke en veldig utbredt sjanger i ESC, og musikken vant mye på å være annerledes. Når Lordi gikk av med seieren så satte de ny poengrekord i Eurovision Song Contest med 292 poeng. Denne holdt stand helt til vår egen Alexander Rybak overtok rekorden i 2009.

Null poeng

Engelske Jemini stod for et annet kuriøst bidrag da de deltok med låten «Cry Baby» i 2003. Dette var første gang at et bidrag fremført på engelsk ikke fikk et eneste poeng i konkurransen. En rekord som de færreste ville gledet seg over å ha. Jemini gikk videre fra den britiske finalen etter å ha fått flest stemmer fra publikum. I ettertid ble de likevel stilt spørsmål til om de egentlig hadde det mest populære innslaget. Dette er kanskje ikke så rart med tanke på hvor dårlig det gikk i ESC.

Israelsk forvirring

I 2007 deltok Teapacks fra Israel med sangen «Push the Button». Melodien bærer i starten preg av å være en typisk ESC-låt. Det stopper likevel ikke der, og det er vanskelig å forstå hva bandet egentlig ville oppnå. Etter kort tid går nemlig hele sangen fra pop til rock og dubstep. Aldri tidligere har et bidrag hoppet så mye fra sjanger til sjanger. Det hele ble veldig forvirrende for de fleste som fulgte med på Eurovision det året.

Historisk dårlig

I 1978 deltok vår egen Jahn Teigen i Eurovision Song Contest med den legendariske sangen «Mil etter mil». Bidraget ble ikke først og fremst kjent for fremragende musikalsk kvalitet, men heller på grunn av en flau rekord. Dette ble nemlig den første gangen at en artist fikk null poeng i moderne tid. Det var nok mange nordmenn som fikk forventningene knust av sjokkresultatet fra Paris. Dette var i mange år det eneste Norge var kjent for i ESC-sammenheng. Heldigvis ble det bedre med årene.

Vi har egentlig bare nevnt noen av de mange kuriøse bidragene som har kommet med i ESC gjennom tidene. Enkelte ganger trenger ikke en låt å være særlig bra for og få oppmerksomhet. Når noe er dårlig så er det i det minste en viss underholdningsverdi i bidraget likevel. Ofte er det de kuriøse låtene som blir husket i ettertid. Et band som Lordi er fortsatt velkjent over hele Europa. Deres utrolige opptreden i ESC har gjort de til en del av historien.


Privacy Policy